sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

KESSE

Viime joulukuussa, kun Kesse steriloitiin, oli tarkoitus/toive, että toipumisajan jälkeen, on reipas, hoikka ja hormonaalisista rasitteista vapaa koira, joka voi harrastaa ympäri vuoden.

Toisin kävi. Kesse hoikistui hurjasti, mutta ei vaikuttanut olevan kunnossa. Pediltä nousu oli vaikeaa eivätkä normiulkoilut maittaneet. Pohdin fysioterapiaa/eläinlääkäriä. Lääkärissä käynti tulikin ajankohtaiseksi huhtikuussa, kun koira oli kosketusarka ja itkuinen. Diagnoosi; anaalirauhasen aiheuttama tukkeuma ja siitä johtuva oikean puolen jäykistymä sekä nielutulehdus. Antibioottia & tulehduskipulääkettä.

Tällöin varasin myös Kesselle ajan fysioterapeutti Tamara Merenvalta-Keskiseltä, jolta koirani ovat aikaisemminkin saaneet hyvää hoitoa. Tamara on hyvin suosittu, joten aika saatiin vasta 24.6. Tutkittuaan tällöin Kessen Tamara totesi, että hänen mielestään suurin osa Kessen nivelistä ovat tulehtuneet ja polvet ovat paksut. Tamara hoiti Kesseä kevyesti ja antoi kolmen eläinortopedin nimet.

Sain Kesselle ajan 15.7. Espoon eläinsairaalasta Jan Räihältä. Tutkittuaan Kessen Räihä arvioi Kessellä olevan immuunivälitteisen moniniveltulehduksen. Diagnoosin varmistamiseksi otettiin vielä nivelnestenäytteet, jotka lähetettiin ilmeisesti ulkomaille. Kesse sai kuitenkin diagnoosin mukaisen lääkityksen; kortisonia. Ensin 5 päivää annos, joka oli suhteessa sama kuin ihmisellä, jolla maksa on vaihdettu. Sitten lääkitys pienennettiin puoleen seuraavaksi viideksi päiväksi. Näin edeten lääkitys vähenee melko pieneksi ajan myötä. Mikäli oireet palaavat, lääkitys voidaan aina nostaa edelliselle tasolle. Laboratoriotulokset vahvistivat diagnoosin.

Ja todellakin oireet ovat parissa viikossa kadonneet! Polvet ovat ohentuneet, koira leikkii & pomppii kuin pikku pentu. Täällä maalla Kesse syö vadelmia suoraan puskasta vain takajaloilla seisten!

Itse arvelin, että agility kielletään, mutta ei. Jonkin aikaa vielä odotetaan ja Kesse syö lääkettä. Lääkärin mukaan nivelneste tulee taas juoksevaksi eikä agilitylle ole mitään estettä. Uinti on myös hyvää liikuntaa. Jonkin aikaa täytyy odottaa myös vuosirokotuksen kanssa, koska kortisoni laskee luontaista vastustuskykyä ja kortisonimäärän on näin suotavaa olla mahdollisimman alhaisella tasolla, kun rokotetaan.      

Mitä ovat autoimmuunisairaudet?
Ihmisillä esimerkiksi leukemia on autoimmuunisairaus. Elimistö hyökkää omia soluja vastaan. Syntyy tavallaan hylkimis/allerginen reaktio. Kessen tapauksessa lääkäri arvelee, että nivelet ovat tulleet "allergisiksi" nivelien proteiineille. Tälläinen voi olla myös ohimenevää eli saattaa olla, että lääkityksen tarve jossain vaiheessa loppuu. Sairaus on periytyvä, mutta vaatii aina laukaisevan tekijän. Kessellä sterilisaatio toimi laukaisevana tekijänä.

Pari kuvaa, jotka on tänään otettu. Kesse painelee menemään ja leikkii täysillä. Tai haluaisi leikkiä koko ajan, mutta meidän täytyy vielä jonkin verran toppuutella, koska Kesse kuitenkin on vasta toipilas.
Lopuksi kuva Pipusta 11 viikkoa.
Myös Heta vietti viikon täällä torpalla ennen kuin lähti Pihisten open showhun. Mutta neljän koiran präijäysviikosta lisää seuraavassa postauksessa.5 kommenttia:

 1. Paranemisrapsutuksia Kesselle! Pippu on itse söpöys tuossa viimeisessä kuvassa :)

  VastaaPoista
 2. Kesselle parantavat rapsutuksest ja iloisia pomppimisiä loppukesään! :)

  VastaaPoista
 3. No onpas teidän eloon nyt mahtunut lähiaikoina yhtä sun toista harmia. Parempaa jatkoa toivotellen...

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä teille ja pikaista paranemista Kesselle <3 t.Johanna

  VastaaPoista
 5. Kiitos kannustuksesta ja kommenteista! Täällä pompahdellaan taas torpalla. Kyllä sitä mahtuu elämään hyviä ja huonoja asioita niin koirien kanssa kuin muutenkin. Kurjinta on, kun ei tiedä mikä on vialla. Koirat, kun eivät osaa kertoa. Onneksi Kessen vaiva löytyi ja ainakin tällä hetkellä lääkitys puree!

  VastaaPoista