keskiviikko 24. helmikuuta 2016

"Pelkään, että se joskus vielä puree multa naaman irti"

Otsikko ei onneksi ole omasta eikä läheisteni koiraelämästä, mutta ikävä kyllä ihan suora lainaus 1 1/2- vuotiaan Bernin emännän suusta. Koira on kahdesti joutunut nuorena toisen koiran hyökkäyskohteeksi ja agressio toisia koiria kohtaan on lisääntynyt iän myötä huolestuttaviin mittasuhteisiin. Tämä tarina/potilaskertomus oli esillä yhtenä eläinlääkäri/eläintenkouluttaja Kristiina Torpin seminaarista 13.-14.2. "Ongelmakäytöksen fysiologia ja sen hoito" Koirakoulu Visiossa.

Koirien käytösongelmien kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu Kristiina Torpin mukaan; ympäristön muokkaaminen ja hallinta, käytösterapia, aktivointi ja virikkeistäminen, ravintolisät sekä lääkitys. Kristiina Torp vahvisti se mitä olen aina miettinyt;"koirat ajattelevat ja niillä on tunteita"

Yllä mainituin keinoin saivat apua myös Berni ja emäntänsä. Koiralla todettiin siirretty agressiivisuus ja ylireaktiivisuus. Puolitoista kuukautta hoidon aloituksesta koira on selkeästi rauhallisempi sisätiloissa ja kolme kuukautta hoidon aloituksesta tilanne selvästi rauhallisempi, koiran kanssa pystytään ulkoilemaan.

Olen ymmärtänyt, että agressiot ovat yhä useimmin syynä koirien lyhyeen elinikään. Niinpä on hienoa, että vaikeuksiin on saatavissa laadukasta apua ja tukea. Työtä tietysti täytyy tehdä myös koiran omistajan. Koirille voi myös opettaa muiden muassa syvähengitystä. Kesse nyt onkin aika lailla syvähengittäjä, mutta Pipulle ja Nopelle tekee varmasti syvähengitys hyvää.

Minä otin osaa kyseiseen seminaariin, koska halusin saada laajempaa näkemystä kyseisiin asioihin, mutta lisäksi halusin ottaa selvää voiko Nopen ajoittain liiallinen reaktiivisuus johtua siitä, että aorttastenoosi aiheuttaa verenpaineen laskua ja tätä kautta huimausta. Huimaus taas saattaa tehdä Nopelle epävarman olon. Kristiina Torp piti tätä hyvin mahdollisena. Noppehan ei ole tippaakaan agressiivinen vain reaktiivinen. Kokonaisvaltaisessa hoidossa mainitaan ympäristön muokkaaminen. Itsehän olen sitä jo tehnyt muuttamalla levottamasta kerrostalosta pyöräkellarin yläpuolelta rivarin päätyyn rauhallisemmalle alueelle.

Vanhempien koirien keskuudessa käytöshäiriöitä aiheuttaa monesti dementia. Hermosolujen suojeleminen vaikuttaa olevan sekä mahdollista, että tärkeää. Sillä käytösongelmat voivat aiheuttaa paljon vahinkoa. Aikaisemmin "vain" reaktiivinen koira voi tulla vanhemmiten agressiiviseksi.

Seminaarissa tuli hyvää oppia ravinnonmerkityksestä koiran psyykeen. Aloitin kaikille koirilleni kookosöljyn antamisen.Sain itse hyvän muistutuksen siitä, että Kesseä pitää huomioida enemmän. Kesse aloitti veteraaniyrttien nauttimisen päivittäin. Olen huomaavinani Kessessä pirteyden ja notkeuden lisääntymistä. Nyt mökilläkin Kesse ulkoilee aamulla aikaisemmin ja myöhemmin illalla kuin yleensä.

Pippu ja Noppe vääntävät karahkasta pellolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti